Privredna delegacija želi otvoriti tržište: Kinezi ulažu u elektroniku

Bez autora
Oct 11 2011

Prijedor je jučer posjetila četveročlana kineska delegacija iz Tang Šana kod Pekinga kako bi ispitala mogućnost ulaganja kineskog kapitala u elektronsku industriju i visoke tehnologije. Kako je pojasnio Šen Ji, konsultant za ekonomske zone, privrednici iz Kine zainteresirani su za ulaganja u Prijedor. Dobili su informacije o uvjetima, koji su zanimljivi za pokretanje investicionih projekata i njih će proslijediti poslovnim partnerima u Kini. Šen Ji je s načelnikom općine Markom Pavićem razgovarao o jednoj od industrijskih zona Prijedora u kojoj bi, ako budu ostvarene organizacione pretpostavke, bio izgrađen kompleks za proizvodnju i sastavljanje nekoliko kineskih proizvoda iz oblasti elektronike. Ciljevi kineske privredne delegacije poklapaju se sa strateškim planom razvoja grada, a to je privlačenje stranih i domaćih investitora. Delegacija Kine upoznala se i s pogodnostima koje potencijalnim investitorima pruža ova opština i ponuđena joj je posjeta našim industrijskim zonama koje mogu funkcionisati kao samostalne, ali i kao slobodne carinske zone. U interesu ove općine da se na njenom području nađe i kineski kapital.

Privredna delegacija želi otvoriti tržište: Kinezi ulažu u elektronikuPrijedor je jučer posjetila četveročlana kineska delegacija iz Tang Šana kod Pekinga kako bi ispitala mogućnost ulaganja kineskog kapitala u elektronsku industriju i visoke tehnologije.

Kako je pojasnio  Šen Ji, konsultant za ekonomske zone, privrednici iz Kine zainteresirani su za ulaganja u Prijedor.

- Dobili smo informacije o uvjetima, koji su zanimljivi za pokretanje investicionih projekata i njih ćemo proslijediti našim poslovnim partnerima u Kini - kazao je Šen Ji i precizirao da je s načelnikom općine Markom Pavićem razgovarano o jednoj od industrijskih zona Prijedora u kojoj bi, ako budu ostvarene organizacione pretpostavke, bio izgrađen  kompleks za proizvodnju i sastavljanje nekoliko kineskih proizvoda iz oblasti elektronike.

Načelnik Pavić naglasio je da se ciljevi kineske privredne delegacije poklapaju sa strateškim planom razvoja grada, a to je privlačenje stranih i domaćih investitora.

- Delegaciju smo upoznali i s pogodnostima koje potencijalnim investitorima pruža ova opština i ponudili joj posjetu našim industrijskim zonama koje mogu funkcionisati kao samostalne, ali i kao slobodne carinske zone - kazao je Pavić i dodao da je u interesu ove općine da se na njenom području nađe i kineski kapital.

Saradnja Boksita

Borislav Marić, direktor predstavništva Boksita iz Milića u Pekingu, nakon razgovora kineske delegacije s načelnikom općine kazao je da ovo predstavništo već sarađuje sa sedam poznatih kineskih kompanija.

- Vrlo su nam interesantna moguća ulaganja kineskog kapitala u elektronsku industriju - kazao je Marić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik